Aflevering 1: Pilot

In deze pilot aflevering maken we jullie alvast wegwijs in de politieke jungle. We bespreken basisbegrippen uit het politiek jargon en beantwoorden de prangende vragen die we van jullie hebben gekregen. Zo zijn jullie goed voorbereid op al het broodnodig kiesadvies dat nog gaat volgen!

Contact: Instagram: @kiesadviesdepodcast Mail: kiesadvies@outlook.com

Politiek spectrum Kieskompas Tool, Podcast ‘Radio voor de Gewone Man, Podcast ‘Polititia’, Boek ‘Waarom je niet zomaar moet stemmen waar je ouders op stemmen

Aflevering 2: Tactisch Stemmen

Nog een extra aflevering van KiesAdvies! We vragen politicoloog Axel Kunst het hemd van het lijf over tactisch/strategisch stemmen. Wat is een tactische stem, en vooral, is een tactische stem wel écht tactisch?

We kletsen over dit onderwerp, noemen talloze voorbeelden en zeiden per ongeluk Partij VAN de Dieren i.p.v. VOOR de Dieren.

Aflevering 3: Het CDJA (CDA)

Onze vuurdoop: De eerste interview-aflevering! In een half uurtje praat Hielke Onnink, de voorzitter van het CDJA (jongerenorganisatie van het CDA), jullie bij over zijn partij. Hij vertelt over hun standpunten op verschillende thema’s, zoals de woningmarkt, klimaatbeleid en het leenstelsel. Op https://cdja.nl/ en https://www.cda.nl/ lees je nog meer achtergrond informatie. Sidenote: Iris was wat minder scherp tijdens de Wikipediarubriek: JP kómt niet uit het mooie Capelle maar woonde er alleen prachtig en groeide op in Kapelle (met een K, jaja). Verder is deze aflevering gevuld met betrouwbare, broodnodige informatie en héél véél KiesAdvies. Luisteren dus!

Aflevering 4: Dwars (GroenLinks)

In deze aflevering babbelen we met Sabine Scharwachter, de voorzitter van DWARS (jongerenorganisatie van GroenLinks). Ze vertelt over hun standpunten op verschillende thema’s, zoals woningmarkt, onderwijs en klimaatbeleid. Op https://dwars.org/ en https://groenlinks.nl lees je nog meer achtergrond informatie. We waren nét te vroeg met de opname om het te hebben over het nieuwe plan van Jesse Klaver: een startkapitaal van maar liefst 10.000 gratis euro’s voor alle jongeren van 18 jaar. Gelukkig wordt op de dag dat deze aflevering online komt ook het verkiezingsprogramma van GroenLinks gepubliceerd, waarin je alle details hierover kunt lezen!

Aflevering 5: PerspectieF (ChristenUnie)

Alweer de vijfde aflevering, wederom tjokvol kiesadvies! Deze keer zit Tim Kuijsten bij ons aan tafel, bestuurslid politiek bij PerspectieF (jongerenorganisatie van de ChristenUnie). Hij vertelt over hun standpunten op verschillende thema’s, zoals woningmarkt, onderwijs, de arbeidsmarkt en jongerenparticipatie. Voor dit laatste thema zette PerspectieF zich o.a. in door, samen met andere jongerenorganisaties, Coalitie-Y te starten. Deze samenwerking wil de toenemende druk op jongeren op de agenda zetten en oplossingen voorstellen. Meer weten? Check https://coalitie-y.nl/! Op https://www.perspectief.nu/nl/ en https://www.christenunie.nl/ lees je nóg meer achtergrond informatie.

Daarnaast heeft PerspectieF een eigen podcast (Politicast), waarin verschillende politieke thema’s worden besproken vanuit een ‘PerspectieF-perspectief’ ;).

Deze jongerenorganisatie draagt deze bijzondere naam sinds 2000. De betekenis moest zelfs Tim even googelen: ‘PERSPECTIEF, POLITIEK, EVANGELIE, RELEVANT, STIMULANS, PROACTIEF, EIGENTIJDS, CHRISTUS, TOEKOMST, IDEAAL, EERLIJK, FRIS. Zomaar een stel woorden die je meer vertellen over onze nieuwe politieke jongerenorganisatie.’

Tot slot nog een kleine sidenote: Tim heeft het over ‘vorige week’ als hij verwijst naar het nieuws waarin duidelijker wordt waar onderwijsinstellingen het stufigeld voor gebruikten, maar onze aflevering is natuurlijk vér voor de huidige gedeeltelijke lockdown opgenomen. Je kunt zien waar jouw zuur verdiende/geleende centjes naartoe zijn gegaan via https://www.nosop3.nl/followthestufi, of check de IGTV van @nosstories. Veel luisterplezier!

Aflevering 6: De JOVD (VVD)

Geheel coronaproof skypen wij met Hilde Wendel, de kersverse voorzitter van de JOVD. De JOVD is de jongerenorganisatie gelieerd aan de VVD, maar politiek zijn ze geheel onafhankelijk. Dat leidt tot uiteenlopende meningen en verhitte discussies, die worden afgesloten met een goedmaakbitterbal. We praten met haar over bouwen (bouwen, bouwen?), de voordelen van het leenstelsel, ambitieus doch realistisch klimaatbeleid en nog veel meer! Ook interessant als je eens wilt horen hoe de akoestiek van de JOVD bestuurskamer klinkt, of als je wilt weten hoe je politiek bingo speelt (tip voor deze aflevering: het woord ‘verantwoordelijkheid’). Alle info over de JOVD en de VVD vindt je op https://www.jovd.nl en https://www.vvd.nl. Ze hebben ook moderne socials (…), en zijn als jovdonline te vinden op instagram en twitter. Op deze kanalen lees je ook meer over bijvoorbeeld de leeftijdgerichte corona-aanpak! En last but not least, het hitje van K3 waar Iris naar verwijst is natuurlijk ‘Alle Kleuren'.

Aflevering 7: SGP-jongeren (SGP)

We praten in deze aflevering met Arie Rijneveld, voorzitter van de SGP-jongeren. Arie legt ons uit dat we ons écht geen zorgen hoeven te maken om de SGP-vrouw en geeft inside-information over de kerkdiensten in Staphorst tijdens de Corona-crisis. Daarnaast bespreken we natúúrlijk alle jongeren thema’s die jullie van ons gewend zijn, met wat extra nadruk op onderwijs. Arie is namelijk naast SGP-j bestuurslid ook wiskundeleraar! Hij koos niet Op1 of De Telegraaf, maar de KiesAdvies podcast (wow!) uit om publiekelijk te reageren op de actuele discussie rondom de vrijheid van onderwijs en de identiteitsverklaringen op Christelijke scholen. Wil je meer achtergrond info? In de podcast Haagse Zaken wordt heel artikel 23, het artikel dat deze vrijheid regelt, uitgebreid toegelicht. Over alle standpunten van de SGP en de SGP-jongeren kun je terecht op hun websites https://sgp.nl/ (let op, zondag buiten gebruik) en https://www.sgpj.nl/. Neem vooral ook een kijkje bij de kandidatenlijst, want Arie staat op plek 11 voor de Tweede Kamerverkiezingen! Daarnaast zijn de jongeren van de SGP actief op de socials: @sgpjongeren op instagram, @sgpj op twitter en SGP-jongeren op facebook. Tot slot een kleine disclaimer: door een fout in de opname (en onze tactische zet om back-ups te maken) zijn de laatste 10 minuten nog steeds te beluisteren, maar met iets mindere kwaliteit.

Aflevering 8: Jonge Socialisten (PvdA)

Onder het genot van pizza en wijn interviewden wij Andrej van Hout, voorzitter van de Jonge Socialisten (de jongerenorganisatie van de PvdA). By far de aflevering met de meeste én meest hilarische luisteraarsvragen, dus luister hem vooral helemaal uit! We babbelden met Andrej over de vrije markt, die blijkbaar níet hetzelfde werkt als de koemarkten van vroeger... Hij legde ons het verschil tussen symptoombestrijding (bouwen, bouwen, bouwen) en échte genezing voor de woningcrisis uit. Onder andere de Prins Bernhard belasting kwam aan bod, die betaald dient te worden door huisjesmelkers met >5 woningen, volgens de PvdA. We bedachten een nieuwe partijnaam voor de PvdA (de PvdgA?) en bespraken de emotionele rollercoaster van de gemeenteraadsverkiezingen. Meer informatie over de standpunten van de Jonge Socialisten en de PvdA lees je op https://js.nl/ en http://pvda.nl/!

Aflevering 9: JONG (Een Piepjonge Partij!)

We hadden iets goed te maken met jullie na een radiostilte van twee weken! Daarom een extra speciale aflevering over de piepjonge politieke partij JONG, die speciaal opkomt voor de belangen van jongeren. We praten met Jaron Tichelaar en Andreas Klein over hun partij en hun standpunten op alle jongeren-thema’s. Je hoort hen over maximale huurprijzen, referenda en het belang van de juiste studiekeuze. Ook de (bereikbaarheid van) de zorg komt aan bod, en Iris ontvangt eerste-hulp-bij-studiestress voor haar tentamen! Jaron doet een shout-out naar Gert Vos, zijn regionale politieke voorbeeld (@gert_vos op de gram!).

Ook verwezen we naar het kieskompas van de kiesmannen, waar JONG nog een plekje op gaat veroveren. Laat ons vooral weten of je hen zou plaatsen bij Baco, Rode wijn, Zwadderich of Griffoendor ;). Meer weten over JONG? Neem een kijkje op hun website https://www.jong.vote/ of hun instagram pagina én tiktok account @jong.vote.

Aflevering 10: Jonge Democraten (D66)

In alweer de 10e KiesAdvies aflevering Skypen wij met Léonie Janssen, voorzitter van de Jonge Democraten (Jongerenorganisatie van D66). We bespreken natuurlijk de jongerenthema's wonen, werken, leren en Léonie draagt zelf het thema tolerantie en migratie aan. Tijdens het kleurbekennen legt ze de politieke kleurtjes van het JD logo én de plek van D66 op het welbekende kieskompas uit. Ze vertelt over een aantal spiksplinternieuwe plannen, waaronder een alternatief voor het leenstelsel, een nieuw onderwijsplan, en een totaal ander toeslagensysteem. Ook vind je in het rapport 'In wat voor land willen wij werken?' informatie over het rapport wat D66 aandroeg over de regelgeving omtrent werk en de gevolgen daar van.

De reden voor het veranderen van ons toeslagensysteem ligt deels bij de toeslagenaffaire, waarvan recentelijk het eindverslag werd gepubliceerd. Ook de verhuurdersheffing kwam weer ter sprake, een populair onderwerp in eerdere afleveringen. Toch vergeten wat dit betekent? Lees hier de uitleg van je grote vriend, de belastingdienst. Ben je helemaal overtuigd na al dit kiesadvies, of wil je gewoon meer weten over D66 en de Jonge Democraten? Doe mee met D66 of meld je aan voor de Jonge Democraten!

 

Aflevering 11: De PVV

In deze KiesAdvies aflevering bespreken we de PVV. Een partij met één lid (ons Geert) en géén jongerenorganisatie, dus een uitdaging voor ons! Gelukkig was daar PVV’er Evander Hartog, met zijn 18 jaar misschien wel het jongste gemeentecommissielid van Nederland. Hij wil zich hard maken voor een vrij Nederland waarin ruimte is voor de oude Nederlandse tradities. We babbelen over de gebruikelijke thema's onderwijs, wonen en de arbeidsmarkt onder het genot van de Dordtse snack, de frikandel. We verwijzen naar het instagram account @freecandlespecial, dat met hart en ziel deze snack op de internationale markt probeert te krijgen. Natuurlijk bespreken we de politieke kleur van de PVV en doen we een poging deze partij te plaatsen op het KiesKompas. Best lastig, want cultureel is de PVV vet rechts, maar sociaal-economisch redelijk links... Tot slot (Evander zag het al aankomen) komen er extra veel kritische luisteraarsvragen aan bod, onder andere over racisme en de 'minder Marokkanen' uitspraak van Wilders. Wil je zelf actief worden voor de PVV maar heb je geen idee waar te beginnen? De gemeente- of jongerenraad zijn heel toegankelijk, dus daar kun je zeker terecht. Eerst nog wat meer lezen over de PVV? Op https://pvv.nl/ vind je meer info en het verkiezingsprogramma! 

Aflevering 12: De PvdD

In deze aflevering spreken we Sebastiaan Spierings, vice-voorzitter én bestuurslid politiek bij PINK!, de jongerenorganisatie van de Partij voor (VOOR!) de Dieren. Sebastiaan en Isa waren on fire door de pittige PINK! snack (die Iris niet lustte...), dus de vragen zijn nóg scherper dan anders. Natuurlijk hadden we het over dierenwelzijn en over Iris' hamster Janny, maar we bespraken nog veel meer. Zo leerden we dat PINK! onderwijs weer wil laten draaien om het ontwikkelen van reflectieve wereldburgers, bespraken de huurtoeslag voor studenten en hadden we het over het plan van moederpartij PvdD om het basisinkomen serieus gaan onderzoeken. Oplossingen voor het woningtekort kwamen ook aan bod, zoals de romantische tiny houses (wie gaat hier als eerste in wonen: Isa of Iris?).

Wil je meer lezen over de starwarspraktijken waar Isa naar refereert, organoids, lees dan hier verder, lees hier verder. Ook nog een korte toelichting over de marginale belastingdruk: dit is het percentage belasting dat iemand moet betalen over één extra euro inkomen. Meer weten of actief worden voor PINK!? Iedereen kan lid worden, ook als je mísschien niet vegan bent: https://www.partijvoordedieren.nl/word-lid óf (als je onder de 18 bent): https://www.pinkpolitiek.nl/actief/

Aflevering 13: De Kleine Verkiezingsbundel - De Aflevering (met de kiesmannen)

We presenteren... de Kleine KiesAdvies Verkiezingsbundel! In deze bundel, die te downloaden is op onze site, vind je samenvattingen van de verkiezingsprogramma’s van de grootste partijen, toegespitst op de jongerenthema’s. De highlights bespreken we in deze bonusaflevering met Kiesmannen Jochem en Floris. We hebben het over 'onze' standaard thema’s arbeidsmarkt, onderwijs en wonen, maar ook over bijvoorbeeld pensioenen (want ja, ook dat blijkt een jongerenthema!) en klimaat. De Kiesmannen benoemen wat hen het meeste opviel, zoals plannen voor een compleet nieuwe stad van JA21, de catchy titels van de verkiezingsprogramma’s, en de ‘verlinksing’ op economische thema’s. In de partyquiz (variatie op de partypitch) testen we hun politieke kennis met vragen over verkiezingsprogramma funfacts. Kortom, extra veel KiesAdvies in deze extra lange aflevering! Wat bronnen en sidenotes: De Kiesmannen raden je aan om de docu-serie ‘Klassen’ van NPO 2 te kijken en hebben het over het boek 'de meeste mensen deugen’ van Rutger Bregman. Iris hemelt Prins Bernard op tot een heuse heilige: Waar zij Sint Bernard zegt bedoelde ze natuurlijk groot huizenbezitter Prins Bernard.

Contact

  • Facebook Social Icon
  • Instagram Social Icon
  • LinkedIn Social Icon